суботу, 30 вересня 2017 р.

Увага! Акція!


До 100-річчя української революції 1917 – 1921 рр.

До 100-річчя російської революції 1917 – 1921 рр.

До 100-річчя проголошення Радянської влади в Україні.



Перше в Україні видання книги «Революція на Україні» одного з лідерів більшовиків України 1917 – 1918 рр., члена першого українського радянського уряду Народного Секретаріату Василя Шахрая. Він єдиний з членів цього уряду, хто наважився публічно вказати керівництву Російської комуністичної партії (більшовиків) та особисто Леніну на нещирість та неспослідовність їхньої політики щодо України, коли визнання права на самовизначення українського народу на словах поєднувалося із призначенням в Україну керівників, що заперечували саме існування цього народу, його мови та культури. Він перший, хто попередив, що це може призвести до дискредитації та катастрофи соціалізму в Україні, та закликав до створення Української комуністичної партії, рівноправної із Російською.


Саме тому ЦК КП(б)У в березні 1919 р. виключив Василя Шахрая із партії більшовиків та заборонив поширення його книги «До хвилі». Хоч сам Шахрай був убитий наприкінці того ж 1919 р. російськими білогвардійцями, його праці залишалися забороненими аж до розпаду Радянського Союзу, а саме його ім’я довгий час можна було згадувати лише із ярликом «націонал-уклоніст» та «ворог ленінізму».

Книга «До хвилі» («Що робиться на Україні та з Україною?») була перевидана до 50-річчя революції у 1967 р. в Нью-Йорку зусиллями історика та ветерана українського соціалістичного руху Івана Майстренка, а через три роки вийшла також англійською мовою. Завдяки цим виданням у західній політології Василя Шахрая вважають засновником течії «українського націонал-комунізму», до якої також належать дві Українські комуністичні партії, що виникли у 1919 – 1920 рр. на основі лівих відгалужень відповідно Української партії соціалістів-революціонерів (УПСР – боротьбистів) та Української соціал-демократичної робітничої партії (УСДРП лівих «незалежників»), а також окремих діячів КП(б)У.


Проте сам Василь Шахрай ніколи не належав до жодної іншої партії, окрім партії більшовиків (хоч навіть «Енциклопедія українознавства» називає його членом УСДРП без жодних на те підстав), та не вважав себе якимось «націонал-комуністом», а лише послідовним марксистом-інтернаціоналістом.   Наводячи слова Фрідріха Енгельса про те, що «переможний пролетаріат не може ніякому чужому народові нав’язувати ніякого ощасливлювання, не підриваючи тим самим власної перемоги», Василь Шахрай доводить, що «справа самостійної України у світовій революції не безнадійна, навпаки, міжнародна революція – єдиний шлях до дійсно вільної, дійсно самостійної України».

«Нова Росія і нова Україна — дві рівноправні сестри, дві вільні країни, дві незалежні, самостійні і в той же час об'єднані спільними інтересами, пошаною чемности одна до одної, — ось до чого ми прагнемо, ось чим боліємо ми, ось до чого закликаємо ми, ось що дає нам виправдання в тому, що ми насмілилися звернути увагу робітників і селян до своїх думок, до своїх «ума холодных наблюдений и сердца горестных замет»».




Книга «Революція на Україні» вийшла вперше 1918 р. у Саратові, і, так само як і «До хвилі», власне в Україні досі не видавалася. Вона являє собою короткий історичний нарис подій української революції від падіння царизму до падіння гетьманського режиму Павла Скоропадського, написаний по гарячих слідах активним їх учасником. В додатках публікуються лист вдови Василя Шахрая Оксани до журналу «Літопис революції» та історичний нарис Артема Клименка про виникнення українських комуністичних партій під час великої революції 1917-1921 рр.

Ціна книги з 1 жовтня 2017 р. – 60 грн (без вартості пересилки). 
Замовлення надсилайте на email: zdorov2004@ukr.net



Немає коментарів:

Дописати коментар