неділю, 21 грудня 2014 р.

Страйк у "Київпастрансі".

Працівники комунального транспорту належали протягом останніх десяти років до найактивніших учасників страйків, викликаних постійними заборгованостями по заробітній платі. Зокрема за часів президентів Ющенка та Януковича страйкували працівники тролейбусних та трамвайних депо Харкова, Чернігова, Черкас, Миколаїва, Луцька, Житомира, Херсона, Запоріжжя, Дніпропетровська. В більшості випадків владі доводилося іти на поступки і віддавати хоча би частину заробленого, хоча для придушення страйків влада також залучала усі можливі засоби аж до міліції та "Беркуту". В столиці страйків транспортників не було із 1993 р., бо тут зарплатню завжди платили більш-менш регулярно.

Тим більшою несподіванкою була акція протесту працівників "Київпастрансу" 17 - 18 грудня цього року. Тримісячна заборгованість по зарплатні вивела людей на вулицю. 17 грудня понад 200 працівників "КПТ" пікетували Кабінет Міністрів на вул. Грушевського із вимогами погасити борги по заплаті. Спробу перекрити вулицю жорстко зупинила міліція. під міліцейські кийки потрапили навіть жінки, діти яких воюють зараз на Донбасі в АТО. Це було останньою краплею. http://eramedia.com.ua/article/212827-_grudnya_strayikuvali_kivsk_pratcvniki_elektrotransportu/
18 грудня в четвер всі 214 трамваїв Києва не вийшли на лінію. Три трамвайні депо - Дарницьке, Подільське та імені Тараса Шевченка оголосили страйк. Нажаль нам досі невідомо, чи вдалося страйкуючим сформувати свій страйковий комітет (чи комітети) та скласти список вимог до адміністрації. Відомо, що найактивнішу участь в організації акції взяла профспілка "Трудова Солідарність". Її голова Віталій Махинько повідомив, що в той же день адміністрація знайшла кошти на видачу зарплатні за жовтень та пообіцяла віддати решту боргів до кінця року. В той же час на підприємство з'явилися працівники Служби безпеки України, викликані адміністрацією, та почали чинити тиск на учасніків та учасниць страйку. Генеральний директор КП "Київпастранс" Сергій Майзель (той самий, що їздить на Ferrari за 400 тис. грн.) на "Еспрессо TV" заявив, що організатори страйку - це диверсанти, нібити вже затримані СБУ. Поки що це виявилося брехнею. Але участь СБУ та міліції у придушенні робітничих виступів чітко показує класову сутність сучасної буржуазної держави простим робітникам, навчає їх класовій свідомості краще ніж десятки книжок чи пам'ятників Леніну. Питання на засипку: що скажуть діти працівниць "Київпастрансу", які зараз воюють в АТО, коли повернуться із фронту, про нинішню державу? Ні, мені навіть не цікаво, що вони скажуть. Мені більше цікаво, що вони зроблять із цією державою. Щиро обіцяю їм допомогти. Поки що страйк завершено. Є час подумати над його уроками.

Профспілка "Трудова Солідарність" на своїй сторінці у Фейсбуку повідомляє:
Страйк тимчасово зупинено.
Вчора ввечері на робітничих активістів почали тиснути одночасно керівництво «Київпастрансу» та СБУ.
Наше завдання – не допустити переслідування та звільнення робітників за їхню активну громадську позицію. Адже саме завдяки їхній стійкості зарплату працівникам почали поступово виплачувати, сьогодні очікується чергове поступлення на карточки.
Хочу попередити керівників «Київпастрансу» та представників влади: репресивні дії проти робітників викличуть нову хвилю протестів. Транспортники стануть єдиним фронтом на захист своїх прав  ̶   і тоді страйк матиме значно більші масштаби.

P.S.
Останні новини.

Співробітники СБУ стверджують, що страйк працівників “Київпастрансу”, який відбувся цього тижня, руйнує благополуччя країни.
Вчора працівники СБУ затримали активіста, який підтримав страйкувальників. Чоловік – уродженець Краматорська і це, разом з його участю в страйку, дало підстави для його затримання
Співробітниця прес-служби СБУ України Ольга Супрун розповіла, що “людина, яка спілкувалась з співробітниками міліції, постійно говорила якимись завченими фразами, які свідчать про те, що він має відношення до російських спецслужб. Є фрази про ситуацію в Україні, про те, що потрібно робити, щоб дестабілізувати ситуацію, щоб позбавити Україну загального благополуччя”.
Тобто, за логікою СБУ, в Україні благополуччя та процвітання, а заклики до страйку – це бажання дестабілізувати ситуацію, а не дієвий спосіб боротьби за свої права. Схоже, що благополуччя – це коли півроку не виплачують й без того мізерну зарплату. А якщо ти протестуєш, щоб не померти з голоду – це руйнація благополуччя. Звучить як анекдот, проте це – позиція СБУ.
Репортаж телеканалу "Інтер" російською:
http://podrobnosti.ua/society/2014/12/19/1008160.html



Немає коментарів:

Дописати коментар